Sayfalar

27 Aralık 2010 Pazartesi

EN ÖNEMLİ DERDİMİZ...



AB'ye girmek için yırtınan Türkiye'de, 11 milyon insanın tuvaletsiz evlerde yaşadığını belirleyen CHP, 'Abdesthane projesi' hazırladı

Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde sıkı bir araştırma yapan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, evlerin yüzde 38'inde tuvalet bulunmadığını tespit etti. Öğüt, bölge insanını tuvaletle tanıştırmak üzere, 'Abdesthane projesi' gibi hayırlı bir iş için kolları sıvadı.

GANDİ DESTEK VERDİ
Projeye göre, ilk etapta Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da tuvaleti, banyosu olmayan yerler için cami yanlarına banyo ve abdesthane yapılacak. Edinilen bilgiye göre CHP Lideri Kılıçdaroğlu da projeye, 'Çok iyi olur' diyerek destek verdi.

PAMUK ELLER CEBE
11 milyon 400 bin vatandaşı, arazide ihtiyaç gidermekten kurtaracak proje için gerekli finansman 'İmece' usulü ile karşılanacak. Bölgedeki vatandaşların, muhtarların, zenginlerin kapısı çalınacak, 'Pamuk eller cebe' denilecek. Hükümetten de projeye destek istenecek.

Abdesthane projesi!
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, cami yanlarına banyo ve abdesthane yapılmasına ilişkin projeyi sundu. Edinilen bilgiye göre CHP Genel Başkanı da projeye, 'Çok iyi olur' dedi. Ensar Öğüt'ün yaptığı araştırmaya göre; Doğu Anadolu'da evlerin yüzde 38'inde tuvalet ya konut dışında ya da hiç yok. Yani 2 milyon 400 bin yurttaşın tuvalet problemi var. Türkiye genelinde ise bu oran yüzde 17 yani 11 milyon 400 bin yurttaşın tuvaleti yok.

YÜZDE 14'Ü MUTFAKSIZ
Ensar Öğüt'ün yaptığı araştırmanın sonuçları şöyle: Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da evlerin yüzde 14'ünde mutfak ya konut dışında (yüzde 4) ya da hiç yok (yüzde 10); Türkiye genelinde ise bu oran yüzde 5. Bu da 1 milyon 260 bin vatandaşın mutfağının olmadığını ortaya çıkarıyor.

YÜZDE 30'UNDA SU YOK
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da evlerinin yüzde 18'inde banyo ya konut dışında (yüzde 5) ya da hiç yok (yüzde 13). Yani 1 milyon 134 bin yurttaşın banyosu yok. Doğu Anadolu evlerinin yüzde 30'unda su yok; ya dışarıda (yüzde 9) ya uzakta (yüzde 21) yani 1 milyon 880 bin yurttaşın suyu yok. Türkiye genelinde ise bu oran yüzde 11. Böylece Türkiye'de 7 milyon 480 bin yurttaşın evinde su yok.
Doğu Anadolu kırsalında su kaynağı genelde evlerin 1 kilometre uzağında bulunuyor.

YÜKSEK BEBEK ÖLÜMÜ
Ensar Öğüt'ün yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de en yüksek bebek ölüm oranı binde 54 ile Doğu Anadolu'da bulunuyor. Proje Ardahan'da 4 yerde uygulandı. Pilot bölge olarak Ardahan seçilirken ilk etapta Doğu ve Güneydoğu'da uygulamaya geçirilmesi planlanıyor. Daha sonra da tüm Türkiye geneline yayılması düşünülüyor.

YORUMSUZ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder